IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка промяна за военната помощ за Украйна ще бъде одобрявана от парламента

Правителството измени споразумението с Украйна

17:59 | 29.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Всяка промяна в споразумението за отпускането на безвъзмездната военна помощ за Украйна ще бъде одобрявана и ратифицирана от Народното събрание, реши Министерския съвет в последното си редовно заседание за годината.

С това решение се отменя клауза, предвидена в подписаното на 5 декември споразумение между министерствата на отбраната на Украйна и на България, според която изменения в споразуменията могат да бъдат правени по искания на Украйна. Те трябваше да получат одобрението само на Министерския съвет, ако са целесъобразни и българската страна може да ги изпълни.

Отмяната на тази клауза е свързана с коментарите по време на дискусията в Народното събрание относно ратификацията на споразумението, посочват от правителствената пресслужба. Промяната е съгласувана и с украинските власти, допълват оттам.

През декември депутатите одобриха предоставяне на безвъзмездна военна помощ за Украйна, като списъкът с исканото въоръжение, техника и боеприпаси беше засекретен. Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев става въпрос за доставки на стойност към 20 млн. лева, а оръжейната ни индустрия е получила приходи в размер на 5 млрд. лева по договори за доставка в Полша и Чехия в резултат от войната в Украйна.

В последния ден преди Коледа президентът Румен Радев  подписа указа и приетият от депутатите закон за ратификация на споразумението беше публикуван в Държавен вестник.

По този начин беше дадена и зелена светлина на реализацията на решението. Малко след като депутатите одобриха споразумението служебният министър на отбраната Димитър Стоянов посети Киев и дискутира военната помощ със своя украински колега Олексей Резников.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
какво друго може да очакваме от полит офицери... все пак това са най големите некадърници раждани на тази планета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още